onsdag 29. juli 2009

Familieferie på Lillehammer/Hafjell

Her kommer et lite tips til dere småbarnsforeldre, når været ikke er på topp eller dere ønsker å finne på noe morsomt med barna. Vi tok en helg på Hafjell og der er det masse å gjøre for små prinser og prinsesser.

Vi startet på:

Den ligger i Øyer sentrum, rett nedenfor Hafjell alpinsenter. Ca 15 -20 min fra Lillehammer.

Her er det masse å gjøre, men det er for de helt minste. Vi overhørte flere litt eldre barn (sånn 8 - 10 år) si at de kjedet seg. Det koster 175,- pr. pers å komme inn og det er fra 2 år og oppover. Kun 0- og 1-åringene kommer inn gratis. Link til hjemmesiden deres ser dere her.

De har bygget opp Lillehammer sentrum slik det så ut i gamle dager. Men innenfor de små og "gamle" bygningene skjuler det seg utrolig mye! Her har de en egen bokby, klosserom, kinorom, ballrom, café og butikk.

Det egne toget deres kjører en runde rundt parken og i meget lavt tempo. Minsten syns det var kjempemoro! Her må man kanskje stå i kø litt, for de fleste har lyst til å bli med toget!

De fleste attraksjoner var lagt opp til barn fra 2 år og oppover. Og minsten vår kunne ta omtrent ALT i hele parken. Men han måtte ofte ta ting sammen med en voksen.

De hadde et eget klatrestativ og det var minsten på i over en halv time:-)

Her er bergogdalbanen og bestefars biler. Vi tok begge, men minsten syntes at bergogdalbanen var noe skummel. Han sa ingenting og var helt alvorlig i ansiktet, men da vi gikk av ville han mer! Bestefars biler var en suksess! Han har jo dilla på biler fra før, og siden vi kom tidlig inn i parken, satt vi alene på bilene de første turene. Siden det ikke sto noen andre i kø, kunne vi ta den mange ganger etterhverandre:-)

Det var også et lite og søtt pariserhjul der og det likte småtten veldig godt!

Mange trampoliner var plassert rundt om i parken, man skulle visst ta av seg skoene, men det blåste småtten min en lang en i!

Her er mor & sønn inne på klosserommet og der kunne han sikkert ha vært i timesvis. Det er sånne store legoklosser der... Vi måtte lokke med is for å få ham ut...Ballrommet var supergøy det også!

Karusellen innerst i parken tok han også flere ganger etter hverandre. Han holder seg godt fast ser dere:-)

Andre ting i parken: Gråtass traktor og gravemaskiner.Alt i alt så syns jeg Lilleputthammer var helt fantastisk for små barn. Det kostet riktignok 525,- å komme inn, men så passet denne "fornøyelsesparken" meget godt til ham. Er ikke så sikker på om han hadde hatt det SÅ gøy på f.eks Tusenfryd. Ennå. Hehe.. Så alle med barn fra 2 - 6 år; denne parken er helt super!!! Anbefales på det sterkeste. (Jeg likte godt at det var mest små mennesker der, for da blir det ikke så mye knuffing og dytting fra de litt eldre barna som skal først i køen på bergogdalbaner, som på Liseberg eller Tusenfryd, og det var MAAAANGE barnevogner, gravide mager og småtasser med is:)

Dagen etter tok vi turen til:

Hunderfossen ligger rett ved Øyer sentrum det også, noen minutter å kjøre dit med bil. Her lønner det seg å være tidlig ute, for her blir køene fort slik som dette:


Vi var der ca en halvtime etter åpningstid...

Her ser dere hjemmesiden deres.

Det koster 310,- pr voksen og for barn fra 95-140 cm koster det 255,-. De under 95 cm går gratis. Dvs de som er mellom 2 og 3 år kommer gratis inn. Sånn ca:-)

Rett innenfor døren går det an å leie en slik vogn:
Det kostet 30 kr og da kan man ha den hele dagen. Her er det førstemann til mølla og kommer man utover dagen er det ikke noen igjen. De fleste har nok med egen vogn, men vi hadde ikke plass i bilen til vogna, så da ble dette et bra alternativ.

En av de første tingene man møter er dette:


Her er det ofte lang kø, vi måtte stå i 45 min. Dvs, mannen og jeg byttet på å stå der, mens den andre tok med småtten ned til trampoliner og husker. Det var ikke mulig å få ham til å være i den køen SÅ lenge...

Eventyrslottet er en liten vogn hvor det er plass til 6 stk, og man kjører gjennom slottet og ser utdrag fra mange Asbjørnsen & Moe eventyr. Jeg vet ikke hvor mye utbytte småtten hadde av dette, han syns det var kjedelig å sitte så lenge stille! Det hadde nok passet bedre på en som er litt eldre enn 2 år!

Her ser dere Askeladden og de gode hjelperne:

Det store trollet fra eventyrne er bygget opp midt i parken. Inni er Ivo Caprino's eventyrfigurer stilt ut og det er en stor restaurant som er åpen hele året.Det var også endel dyr der, og geitene fikk man komme inn og klappe på. Kua (eller er det kanskje en okse??) var bak gjerdet.

Dette falt i smak hos småtten, som sa BÆÆÆ og MØØØ til dem i ett kjør:-)

Ellers er det endel ting for de litt større barna, bl.a go cart og bilkjøring på bane. Her må du være større og høyere. Han hadde uansett ikke skjønt noe av det!

Denne bilen passet småtten litt bedre:-)

Det er jo et vannland der også, men med 15 gr og regn, så var det ikke sånn veldig i bruk kan jeg fortelle dere!

Også her var det endel trampoliner plassert rundt om i parken. Aberet her var at det var mange større barn som hoppet og da klarte ikke småtten å hoppe og ble sur og grinete.

Så konkulsjonen er: Hunderfossen er for litt større barn enn 2 åringer. De har det gøy her de også altså, men det er litt begrenset hva de kan ta og det er mye lengre køer på ting. Jeg kommer kanskje til å ta han med hit neste år, men han har nok ennå mer utbytte av det den sommeren han fyller 4.


Ellers på Lillehammer/Hafjell er det masse å gjøre for barnefamilier. Vi ruslet en tur rundt hytta der oppe og her går sauene rett foran deg og det står traktorer og andre store biler der og det er masse å oppleve for "bybarn" (om man kan kalle det det?!?!). Minsten løp etter sauene og skjønte ikke hvorfor de ikke ville si BÆ tilbake til ham?!;)


Ellers er det flott å ta seg en sykkeltur. Her er vi bare på toppen av Hafjell og sykler på måfå, men det er lagt opp en flott rute fra Hafjell til Lillehammer, hvor det er mest nedover. Det er et godt stykke, så man må like å sykle og ha litt større barn. (eller ha dem i sykkelsetet)

Som sagt, så syklet vi litt på måfå, og tenkte at hvis vi følger de skisporene vi vanligvis går på vinteren, så måtte det vel være noen bra sykkelveier. Men nei. Vi endte her:

Midt i en åker og det var ikke noen grusvei eller sti å skimte... Minsten ville nemlig ned til det vannet dere ser i der nede, for han skulle kaste stein, men det var overhodet INGEN bra måte å komme seg ned dit. Iallefall ikke med sykkel, hehe..

Vi gav opp innsjøprosjektet, men fant oss et lite sted hvor vi slang opp engangsgrillen og koste oss med pølser i lompe. Tror småtten spiste 3 pølser jeg:-)


Det er ganske flott natur på toppen av Hafjell!

Ellers kan man ta gondolbanen fra bunnen av alpinanlegget, eller så er det et veimuseum like ved Hunderfossen som vi besøkte i fjor. Både mannen & småtten storkoste seg med store maskiner;-)
God tur!

2 kommentarer:

Line! sa...

For ett innlegg!! Det så kjempe koselig ut! Dere er jommen aktive.
Har vært både i Lilleputthammer og Hunderfossen selv, men det er maaaange år siden!
Nå fikk jeg lyst til å ta med familien =)

Størstepia sa...

Ja, er kjempekost med små barn der!:-)